انگیزهی درونی، مهمترین عامل قبولی در کنکور دکترا
اگر شما هم جزء کسانی هستید که برای قبول شدن در آزمون دکترا درس میخوانید، آیا تا به حال به این موضوع فکر کردهاید که هدف شما تا چه اندازه برایتان مهم و ارزشمند است و حاضرید به خاطر آن چه کارهایی کنید؟

انگیزش درونی به یک عملکرد هدایت شده توسط گرایش فطری یا پاداش درونی گفته میشود. به عبارت دیگر انگیزه، عمل به رفتاری است که میل به آن از درون شخص نشات میگیرد و انجام آن برایش رضایت بخش است. این مسئله با انگیزش بیرونی مغایرت دارد؛ انگیزش بیرونی شامل عمل به یک رفتار برای رسیدن به پیامدی خارجی، پاداشی بیرونی و یا گریختن از جریمه و تنبیه شدن است. انگیزش درونی، پاداشهای درونی را از پاداشهای بیرونی تمیز میدهد.
زمانی که یک فعالیت را فقط بخاطر لذت بردن انجام میدهید، علتتان، انگیزههای برخاسته از درونتان است، نه آن که هدفتان صرفا دریافت پاداش و پیامدی خارجی مثل جوایز، پول و یا تحسین شدن باشد. البته قرار بر این نیست که بگوییم رفتارهای برخاسته از انگیزش درونی، پاداشی به دنبال نخواهد داشت. بلکه پاداش آن، داشتن احساس خوب خواهد بود.
به هر میزان که هدف برایتان ارزش داشته باشد انگیزهی شما برای قبولی در دکتری قویتر خواهد بود و میتوانید در پیروی از برنامهریزی برای کنکور دکترا مصممتر و ثابتقدمتر عمل کنید.
افزایش انگیزه زمانی به وجود میآید که هدف ارزشمند باشد و تنها در این حالت است که حاضر خواهید بود موانع سخت را پشت سر بگذارید. حتی اگر آن موانع عادتهای بدتان باشد سعی میکنید آنها را به حداقل برسانید. هر چه زمان میگذرد به آزمون دکتری نزدیکتر میشوید و وقت شما کمتر میشود. آیا کارهایی که در طول یک روز انجام میدهید با ارزشها و هدف شما همجهت است یا زمانی را که باید برای درس خواندن صرف کنید به انجام دادن کارهای دیگری میپردازید؟
فکر کردن به هدف موجب میشود انگیزه و استعدادهای درونی شما برانگیخته شود. اگر واقعاً به قبولی در کنکور دکتری میاندیشید پیشنهاد میکنم تمام عادتهای روزانهی خود را یادداشت کنید تا بتوانید از عوامل اتلاف وقت بپرهیزید. شما میتوانید همه چیز را تحت کنترل خود درآورید و از آنها در راستای رسیدن به خواستهی خود استفاده کنید. موفقیت شما ناشی از عملکرد خودتان خواهد بود نه بهانهها، شرایط زندگی، شانس و حرفهای دیگران؛ پس بر هدف خود تمرکز کنید.
عوامل افزایش انگیزه درونی
چالش: وقتی یک هدف شخصی را دنبال میکنید که امکان دستیابی به آن وجود دارد اما لزوما قطعی نیست، انگیزهی بیشتری پیدا میکنید. زمانی که دیگران شما را قضاوت میکنند، ممکن است این اهداف با عزت نفس شما ارتباط پیدا کنند.
کنجکاوی حسی: زمانی که چیزی در محیط بیرونی توجه شما را به خود جلب میکند، شاهد افزایش انگیزه درونی هستیم.
کنجکاوی شناختی: زمانی که بخشی از فعالیت سبب تحریک حس کنجکاوی بشود نیز شاهد افزایش انگیزه درونی خواهیم بود.
کنترل: همه دوست دارند بتوانند خود، محیط اطراف و اهداف آیندهشان را کنترل کنند.
همکاری و رقابت: زمانی که فرصت کمک به دیگران را پیدا میکنید یا اینکه میدانید عملکرد شما در میدان رقابت با دیگران قرار میگیرد، شاهد افزایش انگیزه درونی خواهید بود.
شناخته شدن: وقتی دستاوردهایتان توسط دیگران تحسین میشوند، انگیزه درونی شما افزایش پیدا میکند.

